Wat is een hospice?

Een hospice is een instelling met een huiselijke sfeer in de terminale zorg. Het doel van deze zorg is om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden of te krijgen in de laatste periode van iemands leven.

Hospicezorg wordt aangeboden in twee vormen, namelijk in de vorm van High Care hospice en in de vorm van een Bijna- thuis- huis. In een High Care Hospice is er 24 uur per dag medische zorg aanwezig. Dit gebeurt in een vast team van artsen, beroepskrachten en vrijwilligers. Een Bijna- thuis- huis wil de woonsituatie van de gast zoals de gast het thuis gewend is zoveel mogelijk nabootsen. In deze hospices hebben de gasten hun eigen huisarts en wordt de dagelijkse zorg verleend door de wijkverpleegkundigen van de thuiszorg en vrijwilligers die vrijwel de hele dag aanwezig zijn.

Hospice Nocturne is een Bijna- thuis- huis en daarnaast zet het hospice Nocturne zich ook in voor thuisinzet. Dit houdt in dat vrijwilligers de mantelzorgers ontlasten door een aantal uur per dag / in de week de taken van de mantelzorgers aan huis even overnemen.

Hospice Nocturne is een organisatie voor en door de regio gemeente Culemborg en gemeente West-Betuwe.

Naast de medische zorg van de thuiszorg en huisartsen zorgen de vrijwilligers in het hospice - onder leiding van vier coördinatoren dat het de gasten van hospice Nocturne aan niets ontbreekt en wel 24/7. Er wordt bij ons geen enkel onderscheid gemaakt; gelovig of niet, arm of rijk, jong of oud. Echt iedereen is bij ons welkom!

Voorbeelden van situaties waar wij invulling aan hebben mogen gegeven

  • Een bewoner uit onze regio die zijn stervende moeder uit Zwolle naar ons hospice brengt om zo elke dag bij haar te kunnen zijn;

  • Een jonge moeder die voor de rust in het gezin ervoor kiest om naar het hospice te komen voor haar laatste dagen zodat het iets meer regelmaat en rust voor het gezin oplevert;

  • Een oude dame die alleen woont en niet eenzaam wil sterven;

  • Een jonge vrijgezelle man die zijn moeder op leeftijd niet wil belasten met de zorg.